Hoe bescherm en onderhoud ik mijn lederen handtassen?

Bescherm je handtas voor het eerste gebruik

Leder is een natuurlijk product dat onderhevig is aan de invloed van het weer en de omgeving. Regen, stof en vuil kunnen je handtas er snel minder mooi laten uitzien.

Behandel je nieuwe handtas daarom eerst met een transparante, vuil- en vochtafstotende spray. 

Test eventueel op een minder opvallende plek en houd voldoende afstand wanneer je sprayt voor een mooi, egaal resultaat.

Bij intensief gebruik (en veel regenbuien) zou je dit elke 4 à 6 weken moeten herhalen.

 

Leder crème of olie?

Leder kan net zoals onze huid uitdrogen. Zeker wanneer je je handtas op een warme plaats (of in de zon) bewaard. Uitgedroogd leder kan barsten krijgen en glans verliezen. Je kan je uitgedroogd leder opnieuw leven inblazen door te behandelen met leder crème. Gebruik bij voorkeur een neutrale/transparante kleur. Geen zin om speciale leder crème te kopen? Met een klassieke pot nivea kom je ook al ver. Test altijd eerst het effect op jouw leder op een onopvallende plaats.

Voor sterk uitgedroogd leder zou je ook kunnen opteren voor pure, ongezoete amandelolie. Dit kost niet veel en kan je bij elke apotheek kopen (maar je moet er wel naar vragen!) Dop een katoenen doek in de olie en wrijf hiermee je leder in. Opgelet! Amandelolie kan je leder donkerder maken dan het oorspronkelijk was! Ik zou dit dan ook enkel aanraden voor vegetaal leder.

 

Vegetaal leder onderhouden - Fiebing's saddle soap

Mijn favoriete product voor het onderhouden van vegetaal gelooid leder is Fiebing's saddle soap. Maak een katoenen doek een beetje vochtig, neem wat saddle soap en wrijf hiermee over de lederen oppervlakken. Vuil wordt verwijderd en het leder zal opnieuw mooi glanzen.

 

Lichter gekleurd vegetaal leder zal na verloop van tijd altijd een patina krijgen op de plaatsen waar er veel wrijving ontstaat. Dit is net de schoonheid van leder en dit geeft je handgemaakt, natuurlijk product net wat meer karakter. 

 

Hoe duurzaam, ethisch verantwoord en ecologisch zijn lederen handtassen van Van Mencxel?

Leder is een restproduct van de vleesindustrie en is daarom van bij de start al erg duurzaam. Indien het goed verzorgd wordt, kan het vele jaren mee.  Helaas worden runderen tegenwoordig ook vaak gekweekt enkel en alleen om hun huid. De jonge kalveren worden geslacht op jonge leeftijd om zo een gladde en rimpelvrije huid te kunnen gebruiken. Zulk leder is in mijn ogen al heel wat minder ethisch verantwoord. Wanneer ik leder kies, heb ik dan ook zo mijn trucjes om te ontdekken welke weg dit vel al heeft afgelegd.

Dikte, littekens, insectenbeten en rimpels verraden een lang leven van een rund. Dat is het soort leder dat ik graag gebruik. 

Bovendien probeer ik alle snijrestjes te verwerken in nieuwe, kleine accessoires. Binnenkort komen daar ook nog enkele accessoires uit gerecycleerd leder bij. 

Heb je ook handtassen die veganistisch zijn?

Van Mencxel verkoopt geen veganistische handtassen omdat ik er eerlijk gezegd niet in geloof. Merken die veganistische 'lederen' handtassen aanbieden, zijn alles behalve duurzaam. Ze verkopen eigenlijk gewoon handtassen gemaakt van polyurethaan, polyvinylchloride of een ander soort plastiek. Want dat zijn deze handtassen, gewoon plastiek. 

Er zijn merken die experimenteren met plantaardige leders zoals ananasleder of champignonleder, maar naar mijn ervaring hebben deze ledersoorten niet dezelfde sterkte en levensduur als echt leder.